Please bear in mind that Google Translate can only provide an approximate translation.

Kulturkalenderen

Selskabets arrangementer:
Der afholdes årligt tre møder
- samt eventuelle ekskursioner og koncerter.
Tidligere arrangementer kan ses i Tankebreve, jfr. Menuen.Selskabets efterårsmøde - med generalforsamling - vil blive afholdt på Sorø Akademi søndag den 22. september 2019, kl. 14.00.
Her er det endelige program:

Kl. 14.00: Velkomst ved formanden

Kl. 14.05: Fællessang: I alle de Riger og Lande

Kl. 14.10: Generalforsamling

Kl. 14.45: Pause

Kl. 15.30: B. S. Ingemann og Dannebrog. I anledning af Dannebrogs 800-års Jubilæum v/Peter Balslev-Clausen. 

Kl. 16.15: Fællessang: Vift stolt paa Codans Bølge

Entré: kr. 50,-

Bøger sælges fra "bilen".


Andre arrangementer:


"Send flere penge" - B. S. Ingemanns dannelsesrejse.

Ingemann, malet i Rom af C. A. Jensen

”La Bella Italia” – en eftermiddag med ord og musik.

- ved Kirsten Jensen Holm og Ole Worm.

Arrangementerne finder sted:

1) Pakhuset (Sognegården) ved Skt. Mikkels Kirke i Slagelse. Tid: Lørdag 5. oktober kl. 13.00-15.00.Det er en såkaldt ”Cafélørdag”med let servering i pausen.

2) Helleruplund Kirke - Bernstorffsvej 73, 2900 Hellerup, Danmark. Tid: Tirsdag den 8. oktober kl. 14.

For to hundrede år siden - i 1818 – drog B. S. Ingemann ud på sit livs rejse. Han var 29 år, var forlovet på 6. år, men havde samtidig svært ved at se hvilken retning hans liv skulle tage. Rejsen førte ham igennem Tyskland, Frankrig og Schweiz til Italien, og den blev både længere og dyrere end han havde regnet med.


Ved hjemkomsten gav han sine rejseoplevelser digterisk form i ”Reiselyren” fra 1820 og 12 år senere i ”Reiseminder fra Italien”. Ingemanns rejsefælle, en norsk provst og digter [Frederik Schmidt], skrev derimod en udførlig dagbog; og derfor kan vi følge Ingemanns færd temmelig nøje. Vi kan, så at sige, se ham udefra gennem provstens dagbog og indefra gennem hans egne digte.

Vore dages unge rejser også ud, men det er de færreste, der efterfølgende giver deres oplevelser digterisk form. Til gengæld kan familie og venner følge med gennem de sociale medier. Og inden de rejser ud kan de lave en grundig research på deres rejsemål. Men tænk at rejse til Rom uden på forhånd at vide hvordan byen og menneskene ser ud! Hvor alt på rejsen er nyt, spændende og farefuldt! Følg med B. S. Ingemann 200 år tilbage til Italien anno 1819.


H. S. Løvenskjold – ”Sogni d`Italia”.

Herman S. Løvenskiold (1815-70)

Komponisten Herman S. Løvenskiold (1815-70) kendes i dag kun for sin smukke og dramatisk overbevisende musik til Bournonvilles ballet, ”Sylfiden”. Efter sin 2-årige dannelsesrejse til Leipzig, Wien og Italien, udgav han i 1841 sin klavercyklus ”Sogni d`Italia” (Italiensdrømme). Med inspiration fra det store udland og med levende indtryk fra det farverige Italien komponerede han en letbevægelig musik med masser af stemning og farver. Og på ganske u-dansk vis fokuserer musikken indimellem dristigt på de mere virtuose sider af klaverspillet, som Løvenskiold også selv mestrede. Han blev latterliggjort af sin samtid som komponerende adelsmand i et Danmark på vej mod demokrati og folkestyre, - og siden glemt! Men musikken har kvaliteter, som gør, at den kan nydes med fornøjelse og udbytte, den dag i dag.


Kirsten J. Holm er teolog og tidligere skuespiller og har gennem en årrække siddet i Ingemann-Selskabets bestyrelse. Her har hun bidraget til selskabets skriftserie med bogen om Ingemanns kristendom ”Folkekær og dogmatisk ukorrekt” og været foredragsholder/underviser/oplæser ved adskillige arrangementer. ”Send flere penge” om Ingemanns dannelsesrejse er sidste skud på stammen. Kontakt: 21488755 kirsten@holmhome.dk


Pianist og Musikpædagog Ole Worm er uddannet på Det kgl. Danske Musikkonservatorium hos Anne Øland og hos Nelly Ben-Or på Guildhall School of Music and Drama, London. Han er ansat i Slagelse Musikskole som klaverlærer, akkompagnatør og korleder for Storebæltskoret. Hans speciale er koncert-foredraget – ofte med fokus på ”glemt” dansk musik. Kontakt: 41831847 ole.worm@hotmail.dkBogKlubCast: Åndeverdenens Dårekiste.
Gentofte Hovedbibliotek, Ahlmanns Allé 6, Hellerup. Tirsdag den 24. september 2019, kl. 17. (Gratis billetter). Tilmelding her hjc@gentofte.dk
Hør med når B. S. Ingemanns kuldegysfremkaldende novellesamling bliver diskuteret af vores litteraturpanel, bestående af Anders Jørgen Mogensen Escho, Lasse Skjold Berthelsen og Kamilla Löfström.

Lucie Mandix - en varm kvinde i en kold tid.

Onsdag den 23. oktober 2019, kl. 14.30-16.30.
Gjesing kirke, Ulvevej 110, Esbjerg N.
Lucie Mandix blev gift med digteren B. S. Ingemann. Parret levede i den danske guldalder, hvor kunsten blomstrede; men også tiden, hvor Danmark mistede land og indflydelse. Marianne Hesselholt fortæller om Lucie Mandix’ liv, og om det særprægede og smukke billedunivers, som hun skabte. Kaffebord á 25 kr.

Foreningen 1684-1862 (årstallene dækker Holbergs fødsel og Ingemanns død) samarbejder med Ingemann-Selskabet i en vis udstrækning. Det er derfor hensigten fremover at annoncere de arrangementer, som finder sted i foreningen. Søndag den 7. juli 2019 afholdt foreningen en såkaldt Ingemann-dag, hvor alle kirker i Sorø opfordredes til at spille Ingemanns salmer. Det skulle ifølge foreningen være en ny tradition, som skulle holdes den samme søndag hvert år.

Her er en henvisning til det første arrangement, som Foreningen 1684-1862 har lagt ud på deres hjemmeside:

http://1684-1862.dk/2019/07/07/ingemann-dagen-billeder/